I vårt medborgararkiv finns Hökarängsbornas egna berättelser om området.

Trots den globala profil som konsthallen har är närområdet centralt. I hjärtat av organisationen finns Hökarängsarkivet. Hökarängsarkivet är ett medborgararkiv som startades på 80-­talet av Lars Malm. Arkivet innehåller fotografier, handskrivna dokument, film, tidningsurklipp med tusentals artiklar och trycksaker som alla berättar historien om Hökarängen från medborgarens perspektiv. Arkivet, som är unikt i sitt slag, besöks av lokala historieberättare såväl som utländska forskare. Historien om Hökarängen är historien om Sveriges välfärd, om folkhemmet och föreningslivet och är ett viktigt dokument över efterkrigstiden och det svenska folkhemmet som samhällsprojekt.

Hökarängsarkivet huserar på Konsthall C och är unikt i sitt slag. Arkivet förvaltas tillsammans med en lokal volontärgrupp, och används ibland som utgångspunkt för den konstnärliga verksamheten. Konsthall C har sedan starten bedrivit en verksamhet som präglats av sociala frågor, demokrati och rättighets-perspektiv.

Konsthall C initierades 2004 som ett samarbete mellan konstnären Per Hasselberg, Hökarängens stadsdelsråd, Stockholmshem och Moment:teater. Idag bedriver Konsthall C ett aktivt antirasistiskt arbete, och strävar hela tiden efter att lyfta fram nya röster i det offentliga samtalet. Barnens plats på konsthallen är också central. I ett unikt samarbete med Farsta stadsdel deltar över 500 barn som konstnärer, i en av Sveriges största utställningar av och för barn.

Flera initiativ har sedan 80-talet också sökt nyansera och bredda folkhemsbyggets något mansdominerade berättelse. Under 00­-talet lyftes särskilt fram Hökarängens kvinnohistoria av en lokal arkivarie.  Det framgångsrika projektet “En annan berättelse” samlade dokumentation om platsens barn­, flick­, och mödrahem. Bland de senaste tillskotten finns Yngwe Hellströms ca 120 fotografier av barn som leker i Fagerlidsparken från 1952. Tack vare Riksantikvarieämbetets stöd till arkivet kommer även Hökarängens samtida berättelser om migration och nya influenser i stadsbilden kunna dokumenteras och läggas till arkivet.

Hökarängens dag 1986. Fotograf: Okänd
Hökarängens dag 1986. Fotograf: Okänd

Förutom arkivmaterial innehåller Hökarängsarkivet även ett bibliotek av litteratur som främst handlar om stadsplanering, social organisering medborgarinitiativ. Här finns också material från Konsthall Cs egen historia, i form av publikationer, affischer och konstverk. 

Under 2024 renoverar vi arkivet med stöd från Riksantikvarieämbetet. Vi planerar att öppna arkivet för allmänheten på Arkivens dag i november 2024.

Är du intresserad av Hökarängsarkivet och Hökarängens historia? Kontakta oss på arkiv@konsthallc.se