BEGÄRETS BRUSSTIGAR
27 april 2022

Hökarängen kan ses som ett resultat av planeringsidéer från 1940-talet, dessa såg grannskapet som det sociala idealet för att skapa en samhörighetskänsla i samhället. Hökarängen tillhör de s.k. arkitektoniska grannskapsenheterna vilket innebär att området är planerat och byggt för att främja den "demokratiska människan".
Sånger till Hökarängen är ett projekt som frågar sig hur ett grannskap kan återupptäcka dolda offentliga utrymmen där subjektiva upplevelser kan delas kollektivt? Under två års tid kommer konsthallen presentera verk som talar till områdets historia och samtidens behov av att utveckla hur vi tänker kring det gemensamma. Vår förhoppning är att bjuda på upplevelser som är laddade med oförlösta historier, subjektiva drömmar, djupt lyssnande och samhällsvisioner.
Konsthall C bjöd in Birt Berglund, Anna Giertz och Johan Sundell som driver Arkivet för Rosa Brus som betraktar (queert) ljud som bärare av historia och syftar till att samla, arkivera och publicera queer kulturproduktion i ljudform. Detta gör de i samarbete med andra arkiv, kulturarbetare, aktivister och forskare. Genom insamling, arkivering, uppläsning och publika arrangemang i form av festivaler, workshops och platsspecifika ljudverk runt om i Sverige, utforskar de tillsammans med deltagarna vad rosa brus och ett queert ljudarkiv kan vara.
Onsdagen 27 april kl 18:00 - 19:00 bjuder Rosa brus in till en guidning utmed begärets brusstigar i Hökarängen. Efteråt bjuder Konsthall C på tilltugg och möjliggör för frågor.
BEGÄRETS BRUSSTIGAR
Vilka begär har trampat upp den här stigen? I vilka syften? Vilka nya riktningar möjliggör den? Och vilka framtida syften kan den komma att spela? Hur kan begrepp som “begärsstig”, “brus” och “synkop” hjälpa oss förstå hur olika rum formar våra begär och hur olika begär formar våra rum?
Med ett text- och ljudbaserat verk presenterar det queera ljudarkivet Arkivet för Rosa Brus en guidning som utforskar Hökarängens arkitektoniska kulturhistoria och avvikandet som en förutsättning för förändring.
AfRB drivs av projektledarna Birt Berglund, Anna Giertz och Johan Sundell tillsammans med den nordiska kulturföreningen Tupilak. AfRBs arbete genomförs med stöd från Kulturbryggan.