En sammankomst och ett publikt program av Alba Folgado och Carlota Mir i samarbete med Konsthall C.

Genom att rädda den sällsynta engelska eufemismen 'My friend is here', som användes av nordamerikanska kvinnor i början av 1900-talet för att hänvisa till deras menstruation och dra sig ur det offentliga livet, syftar detta offentliga program till att kritiskt dela och reflektera över former av feministisk kollektivitet, skillnadnader, självbevarande och vänskap på en helt annan plats och tid: konkret, i de nuvarande intersektionerna av feministiska aktivismer och samtida konstfält.

Vi tycker inte det är en överdrift att deklarera att feminismer och deras estetiska och politiska manifestationer för närvarande påverkas av olika former av konflikt, problem och sorg: inre spänningar och fragmenteringar, migration, rasism, sårbarhet, osäkerhet, generationsöverskridande klasskamper, maktmissbruk , eller kommodifiering av påverkan under kognitiv kapitalism. Dessa hinder och polariseringar leder till en förändrad känsla av värde och valuta till historiska feministiska insamlingsmetoder, som ursprungligen var tänkta att skapa gemensamma upplevelser av förtryck och sexuell skillnad från marginalerna. Vilka är följderna av att hänvisa till tidigare strategier för kollektivt tillbakadragande, vård, lärande och samhällsskapande i en tid där villkoren och politiska angelägenheter för feministiska metoder har förändrats dramatiskt, och hur kan vi om-tolka dem igen?

Att bygga en känsla av skuldsättning och kritik med tidigare uttryck för feministisk sororitet och sexuell skillnad, såsom medvetandehöjande metoder som blomstrade på 1970-talet, verkar My Friend Is Here från en position av sorgsen, hoppfull intersektionalitet. Vi vill utforska de historiska och nuvarande förhållandena som möjliggör eller förhindrar integration i olika feministiska samhällen i personliga, aktivistiska och professionella miljöer. På det här sättet strävar vi efter att dela kunskap, verktyg och erfarenheter som kan hjälpa oss att gå mot en mer integrerad feministisk arbetslivsetik idag och återuppbygga känslan av brådska och lust som vi känner att vi behöver. Det är vår önskan att "stanna kvar med besväret" och använda samlingssammanhanget som ett verktyg för att växa affiniteter, bygga broar och möjliga allianser över texter, platser, kroppar och röster, prioritera ömsesidigt möte, gemensam reflektion, handling, och erfarenhet kroppslös teori och konst som skådespel, och öva en bekräftelsepolitik genom att erkänna och fira våra skillnader.

My Friend is Here - schema

Onsdag 9 juni
Öppning kvällsprogram på Konsthall C.

17:00 → Presentation av programmet av Carlota Mir och Alba Folgado + mingel
(offentligt evenemang. 25 platser tillgängliga, vänligen boka via e-post info@konsthallc.se)

Presentation av My Friend is Here: The Company We Keep

Tillsammans med inbjudna deltagare kommer Alba Folgado och Carlota Mir att presentera sina tankar kring ämnen som vänskap, tillbakadragande och feminismer från det förflutna, som inspirerat deras arbete med veckans program.

Torsdagen den 10 juni (DAG 1) samtal på Konsthall C.

10:00 – 12:00 → Läsgrupp som leds av  Alba Folgado - It felt safe, like being at home
(stängt evenemang för deltagare)

13:00 – 15:30 → Workshop with Jenny Richards and Ulrika Flink - ‘Gossip’: A Workshop on Burnout 
(stängt evenemang för deltagare. Läs mer på hemsidan)

17:00 → 19:00 Eva Lisas monument och Fika  samtal av Sam Hultin
(offentligt evenemang. 25 platser tillgängliga, vänligen boka via e-post info@konsthallc.se)

Eva Lisas monument och Fika

Eva-Lisa Bengtson (1932-2018) var en trans-pionjär och lesbisk aktivist som förutom att starta den första klubben för transpersoner i Sverige på 1960-talet också grundade Kvinnohuset - en mötesplats/huvudkontor för den feministiska rörelsen i Stockholm 1979-2005. Trots sin betydelse för de svenska hbtqi- och feministiska rörelserna kunde hon aldrig leva som sig själv på heltid och som lesbisk transkvinna, hon utsattes också för omfattande transfobi inom de lesbiska och feministiska rörelserna. Trots detta förblev hon engagerad i ett antal queer- och feministorganisationer under hela sitt liv, ofta som den som gjorde smörgåsar, antecknade eller städade upp efter en festival - grundläggande sysslor med liten eller ingen status kopplad till dem men avgörande för alla aktivistorganisationer.

Sedan Eva-Lisas bortgång 2018 har Sam hanterat materialet som Eva-Lisa noggrant samlat in och förvandlat till ett unikt arkiv över sitt liv som aktivist. Med utgångspunkt från arkivet och en serie intervjuer som genomförde 2016 och 2017, har Hultin genom guidade stadspromenader, videor, föreställningar och texter arbetat för att lyfta fram Eva-Lisas liv och arbete under det större projektet Eva-Lisas monument.

I sin presentation kommer Sam att prata om Eva-Lisa, och om möjligheterna till solidaritet och inkludering i relation till det motsatta, och om deras arbete med arkivet. Sams presentation kommer också att innehålla en grundläggande ingrediens för omsorg inom aktivistarbete: en fika.

Fredag ​​11 juni - (DAG 2) Session på Konsthall C.

14:00 - 16:00 → workshop & samtal Rossana Mercado-Rojas 

(offentligt evenemang. 25 platser tillgängliga, vänligen boka via e-post info@konsthallc.se)

Reflektioner kring institutionellt våld och kollektivitet, konst och aktivism
I sitt samtal och workshop kommer Mercado-Rojas att presentera förhållandet mellan hennes konstnärliga och hennes aktivistiska praktik, med fokus på hennes erfarenheter och metoder för att arbeta kollektivt som ett sätt att hantera olika former av (institutionellt) våld. Workshopen fungerar som en experimentell plattform för delad kunskap, som en kollektiv muralmålning och samtidigt som en mind map. En mural mindmap som utvecklas och förändras som en parallell till hur situationer med institutionellt våld påverkar och förändrar våra sinnen, våra kroppar och vår kollektiva kropp som ett samhälle. Den kollektiva kartan blir ett dokument för länkar mellan det personliga och det allmänna, mellan personliga berättelser som speglar samhällets strukturer som i sin tur förkroppsligar kärnan i patriarkalt (och kolonialt) våld. Genom detta erfarenhetsutbyte gör Rossana Mercado-Rojas det personliga politiskt, den individuella upplevelsen blir ett mönster som avslöjar handling (eller passivitet) från ett samhälle som sett från utländska medier är känt för att främja jämställdhet och drivs av en feministisk agenda .

17:00 → 19:00 Samtal med NO NIIN + mingel
(Offentligt evenemang. 25 platser tillgängliga, vänligen boka via e-post info@konsthallc.se)

 NO NIIN: Orsaker till sömnlösa nätter
Elham Rahmati och Vidha Saumya kommer att presentera sin nyetablerade plattform ”NO NIIN” som är en oberoende månatlig tidning på nätet om konst, kritik och kärlek. NO NIIN syftar till att publicera rigorösa och engagerande texter om aktuella idéer, debatter och tvister kring samtida konst och kultur. Det fungerar som en plattform som ger uppdrag till skribenter oberoende bakgrund att uttrycka sina tankar i form av essäer, recensioner, intervjuer, konst, poesi, noveller, podcasts och spellistor. Vad är NO NIIN och varför valde vi att göra detta? Hur upprätthåller vi ett utrymme med äkta transparens och ansvarsskyldighet inom NONIIN? Vi kommer att fokusera på dessa ämnen och frågor som omgärdar vår praktik: kontrakt, konfliktlösningsmekanismer, vart tog alla pengar vägen? och orsaker till sömnlösa nätter.

Lördag 12 juni (DAG 3) - Session på Konsthall C.

10:00 -12: 00 → Workshop med Raisa Maudit  WE’RE BORN FROM BLOOD AND WE’RE GOING TO FIGHT BACK
(stängt evenemang för deltagare. )

12:30 → SPIKED by a sea urchin? en vandring och mixtape av Mourning School från Konsthall C till Galleri Nef tillsammns med Rosa Simone & Lucie Gottlieb.  (Skogkyrkogården ), utställningsbesök och lunch i Galleri Nef med Rosa & Lucie Gottlieb (stängt evenemang för deltagare.)

Söndag 13 juni (DAG 4) - Session på Konsthall C.

10:00 - 11:30 → Screening och workshop av Alex Martinis Roe - Propositions on Feminist Collectivity: On Alliance
(stängt evenemang för deltagare.)

Om oss

Vi är Carlota (hon/henne) och Alba (hon/henne), två vänner och kollegor som har beslutat att gå in i detta äventyr tillsammans. Vi träffades i samband med en doktorandkurs på Konstfack 2019. Vi kommer från olika delar av Spanien, vi har båda tillbringat 20-årsåldern i sammanhang av transnationell migration i olika delar av norra Europa - Sverige är centralt för oss båda - och , samtidigt som vi skiljer oss mycket från varandra, har vi mycket kompatibel arbetsmoral, intressen och förväntningar när det gäller feministisk forskning, politik och curating. Ett mål vi har är att förbli vänner under hela processen att curera My Friend Is Here och ständigt sträva efter att förbättra vårt arbete.

Medverkande: Alex Martinis Roe, Jenny Richards, NO NIIN (Vidha Saumya och Elham Rahmati), Raisa Maudit, Rosa Simone (Mourning School), Rossana Mercado-Rojas, Sam Hultin och Ulrika Flink.

Program finansierat av ett konstnärligt forsknings- och utvecklingsbidrag av Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Med stöd från Spaniens Ambassad i Stockholm, Nordic Culture Point och X.