All Makt Åt Fantasin - staden som lekplats
8 maj–15 augusti 2021

Lek kan ta sig många olika former och uttryck men en sak är säker: för människan är lek livsviktigt. I leken kan alternativa världar och ordningar skapas. Det är genom leken som barn prövar sina gränser och lär sig hantera och utmana verkligheten.
De medverkande konstnärerna i sommarutställningen närmar sig lek och stad på olika sätt. Konstnären Camilla Carlsson undersöker parkleken Fagerlid som skapades 1956-57 som en del av grannskapsplaneringen i Hökarängen. I det nya verket Lager av lek ingår studier av lek i parkleken Fagerlid, från 1950-talet till samtid. De tecknade collagen visar lekande barn, lekredskap, dokument som rör barns lek, parkleken med dess utveckling och organisation. Inte bara lekmiljön utan en livsmiljö framträder, utifrån generationer av barn som lekt på platsen. Carlsson har en lång erfarenhet av att undersöka kopplingar mellan lek och konst nationellt såväl som internationellt. Hennes praktik är interdisciplinär, och hon arbetar ofta med barn i deltagandeprocesser. Sedan 2008 har Camilla Carlsson ägnat mycket tid för research kring bygglekplatser: utemiljöer där barn utformar lekmiljön i närvaro av pedagoger.

I sin konstnärliga forskning undersöker Mats Eriksson Dunér självorganiserade kollektiv bestående av barn och vuxna som under sextio- och sjuttiotalet använde Stockholms offentliga rum som lekplatser. I sin film Aktivering Samtal som visas i utställningen möter vi konstnärsgruppen Aktion Samtal som var ett resultat av diskussioner bland aktivister, barnpedagoger och föräldrar som engagerade sig i stadens/Stockholms planering och omvandling. Hur bygger vi stad ur ett barns perspektiv med plats för lek? Aktioner genomfördes, någon kring en genomfart på en bostadsgata, andra handlade om mötet mellan barn och vuxna på lekplatser och om innerstadsgårdarnas möjligheter till samvaro. I Aktivering Samtal blickar Gunilla Lundahl, Margit Schiött och Jujja Wieslander som var med då, tillbaka på rörelsens syfte och driv i att främja barns kreativa utveckling, samarbete och vidare lägga grunden för nästa generations förvaltande av vårt samhälle.

Priscila Fernandes undersöker lek inom vuxenvärlden genom att fokusera på teambuilding-företag som instrumentaliserar lek i som en metod för att öka de anställdas produktivitet och skapa större motivation. Fernandes videoverk To the playground! utspelar sig på en av den holländska arkitekten Aldo van Eycks lekplatser från 1968 i Amsterdam. Van Eyck som även var filosof utvecklade sina egna teorier om hur lekplatser kan främja ett barns utforskande av fantasi och kreativitet. Istället för traditionell lekutrustning, utvecklade van Eyck enkla former för att bygga och klättra på, former som skulle erbjuda en miljö med öppna möjligheter för lek. I filmen möter vi en grupp anställda som motvilligt ger sig i kast med utmaningen att leka på Aldo van Eycks lekplats.

Hökarängsarkivet berättar historien om Hökarängen med omnejd. Arkivet är i ständig utveckling med nya bilder och texter som bidrar till att ge en allt bredare bild av livet i Hökarängen genom åren. I utställningen presenteras fotografen Yngve Hellströms lekbilder från de första åren i byggleken i Fagerlidsparken på ett nytt sätt.
Genom ett utforskande av hur bygglek skulle te sig i en konsthall växer ramarna till utställningen All Makt Åt Fantasin - staden som lekplats fram efterhand tillsammans med byggsugna barn och vuxna som besöker konsthallen. Mer om det går att läsa här. Byggandet är en första av flertalet programpunkter kring utställningen som släpps löpande under våren.

Världens första bygglek, ”skrammellegepladsen”, öppnades utanför Köpenhamn 1943. Tanken var att stadsbarn skulle få leka friare på ett sätt som barn gjort i alla tider. Helsingborgs stadsträdgårdsmästare tog sedan de danska idéerna till Sverige. Bygglekarna blev populära i Sverige och under 60- och 70-talen var bemannade lekplatser där barn fick tillgång till material och verktyg för att själva bygga upp sin lekmiljö vanligt förekommande. Sedan 1980-talet har dock nästan alla dessa bygglekplatser lagts ner både av ekonomiska skäl och på grund av ett ökat fokus på säkra lekmiljöer.
Utställningen är ett samarbete mellan Konsthall C och Hökarängens stadsdelsråd (Genom Sebastian Dahlqvist och Sara Brolund de Carvalho).
Program:
I april bjuder Konsthall C in barn och vuxna att tillsammans med oss utforska vad en bygglek kan vara om den byggs i en konsthall. Kom och testa dina förmågor och din fantasi genom att kollektivt vara med och forma en bygglek som ramar in utställningen!
Till utställningen tillkommer ett publikt program som presenteras löpande. Den 8 maj hålls en workshop av Grafikskolan kl 14-16 utomhus i Fagerlidsparken. Workshopen fokuserar på blockprint/boktryck inspirerat av Aktion Samtals estetik.
Konsthall C har sommarstängt under juli månad, utställningen är öppen 8 maj – 20 juni och 5 augusti - 15 augusti.